Navigare: ghiduri grafica | design web | demotivationale | jocuri | povesti | culinar | contact | home

Creare hackergotchi cu GIMP

Scurt ghid despre crearea de capete plutiroare ( hackergotchi)ce pot fi afisate pe agregatoare de bloguri cum ar fi http://planet.fedoraproject.org.
Treducere si adaptare a unui tutorial scris original in limba engleza.
Introducere

In general nu e nevoie de o imagine de calitate, va fi redusa la o dimensiune mica si i se va adauga o umbra, asa ca micile defecte nu se vor observa. Se prefera o imagine de rezolutie mare pentru ca procesul sa fie mai simplu si sa nu avem nevoie de o mina foarte experimentata. Alegeti imaginea in primul rind in functie de felul in care va reflecta personalitatea sau atitudinea, nu neaparat dupa calitate.

In acest ghid am folosit o imagine de calitate destul de slaba, facuta cu o camera mediocra, intrucut ne focalizam pe unelte si pe metode.
Taierea

In primul pas este nevoie sa taiem capul pe contur. Sint disponibile diverse metode: (aveti grija sa adaugati un canal alpha stratului/layer-ului, vrem ca regiunile sterse sa devina transparente)

1. Bagheta magica / The Magic Wand

Este utila in special atunci cind fundalul contine zone mari cu culori uniforme, in contrast puternic cu subiectul (nu este cazul cu imaginea din exemplul de aici). Folositi "Select contiguous regions" si ajustati valoarea pragului (treshold) dupa nevoi.

001.jpg

2. Taiere dupa cale / Cut on path

Folositi "Select shapes from image". Eventual mariti (zoom in) imaginea si adaugati segmente scurte. Se obtin rezultate bune atunci cind exista contrast mare intre fundal si figura.

002.jpg

3. Masca rapida / Quick Mask

Este o unealta foarte puternica, ar putea fi prea mult pentru un simplu hackergotchi. Activati Quick Mask, stergeti fata, dezactivati Quick Mask off, inversati selectia si stergeti-o.

003.jpg

004.jpg005.jpg

nota: am lasat selectia nefinisata in mod intentional, scopul acestui ghid este sa fie rapid.

4. Stergere

Aceasta este unealta pe care eu o folosesc cel maimult. Selectati regiuni dreptunghiulare din fundal si stergeti-le. Apoi mariti (zoom in) si folositi guma (eraser) pe contur.

006.jpg

007.jpg

Bineinteles, puteti folosi o combinatie a uneltelor descrise mai sus.

Rezultatul trebuie sa arate cam asa:

008.jpg
Finisare

Micsorati imaginea, sa zicem la 80x80 px sau 128x128 px. Dupa micsorare imaginile devin incetosate, aa ca aplicati un filtru sharpen.

009.png

Adaugati o usoara umbra (drop shadow).

nota: multi incepatori sint tentati sa foloseasca valorile implicite propuse de GIMP, NU faceti asta, sint prea mari pentru un hackergotchi, folositi valori mai mici. Aici am folosit deplasare de 2 px pe acele X si Y si raza de 2 px pentru blur.

010.png

O alternativa este sa folositi o umbra in perspectiva.

011.png
Rezultat final

La sfirsit veti avea asa ceva:

012.pnghackergotchi
Extragerea subiectului cu SIOX

Actualizare: De la publicarea acestui articol publicarea GIMP 2.4 aduce unealta pentru extragerea subiectului folosind SIOX, despre care am scris citeva cuvinte in alt articol.
Incheiere

Daca vreti ceva special, NU urmati acest ghid si lasati-va imaginatia sa zburde, puteti chiar desena folosind grafica vectoriala:

more
Creative Commons License
Aceasta lucrare este licentiata sub Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.

bau bau - © 2007 Bau Bau care a luat-o razna | De citit despre Ioana