Navigare: ghiduri grafica | design web | demotivationale | jocuri | povesti | culinar | contact | home

Acest ghid este traducerea in limba romana a unui tutorial Inkscape publicat original in limba engleza.

Carcalaci Pac-Man cu Inkscape

Introducere

[fedora games]De multa vreme aveam in cap acest tutorial despre carcalaci PacMan (ticalosi si ticaloase din jocul Pac-Man, in joc lise spune "stafii"), chiar de cind am facut cu luni in urma un desen stupid dedicat Fedora Games. Chiar atit de veche e ideea, am aminat punerea ei in practica pentru ca nu era la locul ei in contextul celorlalte tutoriale.

Asa ca pentru a-mi elibera mintea voi pretinde ca exista un inteles si ca spun niste texte penibile cuvinte intelepte ca scuza: Viata e ca un joc de Pac-Man, acum te simti in virful lumii, puternic si dind suturi in singa si in dreapta iar in momentul urmator totul ti se intoarce impotriva si te musca de fund. Si chair daca iti iese o mica victorie si termini un nivel, urmatorul e si mai greu, pina inevitabil pierzi. Nu ai nici o sansa de a cistiga.

Desenind carcalacul din Pac-Man

Procesul este destul de usor, incepe cu putina editare de nosuri, care este de fapt cea mai gra parte, si apoi continua cu elipse, gradienti si ceva blur.

Desenam un cerc folosind unealta pentruelipse (tinind tasta Ctrl apasata pentru a obtine un cerc) si apoi convertim cercul in path (Path > Object to Path).
Trecem la editarrea nodurilor si adaugam (prin doublu click) doua noduri linga nodurile existente in marginile stinga si dreapta ale cercului.

[pacman]

Selectam cele doua noduri nou create (cu Shift) si le tragem in jos (tinind tasta Ctrl apasata pentru a limita miscarea la verticala).

[pacman]

Selectam nodul nou creat din stinga si nodul de jos si apasam de doua ori butonul pentru inserare a unui nod nou. Selectam nodul din dreapta di pe cel de jos si repetam operatia (doua inserari de noduri). Fiecare segment va fi imparti prin 3 noduri noi. Pentru a simplifica putin, putem sa stergem nodurile de segmentare din stinga si dreapta.

[pacman]

Selectam (cu Shift) cele doua noduri din stinga si dreapta cele mai apropiate de nodul de jos si le mutam putin in sus (cu tasta Ctrl apasata pentru a limita miscarea la verticala).
Am obtinut forma de "stafie".

[pacman]

S-a terminat partea dificila, avem forma elementara a stafiei, putem adauga ochi (un cerc alb si unul negru pe care le duplicam) si am obtinut un carcalac Pac-Man simplu.

[pacman]

Dar vom incerca ceva mai aratos, duplicam forma stafiei si coloram duplicatul in negru. Inlocuim culoarea neagra cu un gradient radial mergind de la negru complet transparent la centru catre negru partial transparent la margini. Mutam centrul gradientului in sus si la stinga pentru a ilustra sursa de lumina.

[pacman]

Pentru ochi cream un cerc alb, il duplicam si coloram duplicatul cu acelasi gradient radial. Adaugam un cerc mai mic negru. Le grupam, duplicam grupul si am obtinut si al doilea ochi.

[pacman]

Adaugam o stralucire: cream o elipsa alba, o mutam in partea din singa sus, o rotim putin si ii aplicam blur si ii reducem opacitatea.

[pacman]

Optional, putem crea si o a doua stralucrie in acelasi fel.

[pacman]

Pentru mai mult realis vom adauga si o umbra: o elipsa neagra in partea de jos, o mutam sub restul iamginii si o umplem cu un gradient radial mergind de la negru solid la centru la negru partial transparent la margini.

[pacman]

Putin blur la umbra si e gata.

[pacman]

Variante de colorare sint simplu de obtinut: duplicam ticalosul si schimbam culaorea formei initiale de stafie.
[pacman]

In loc de o culoare solida pentru forma de baza a stafiei putem folosi o textura (folosirea texturilor nu e acoperita in acest tutorial):

pacman pacman pacman

O alta posibilitate, de asemenea nu e acoperita aici, este sa cream in aceeasi maniera diverse forme (mai multe sint disponibile in colectia de clipart):

pacman pacman pacman

Screencast

Pentru cei ce apreciaza asa ceva, iata si un mic screencast (scuze pentru Flash) care ilustreaza procesul

Creative Commons License
Aceasta lucrare este licentiata sub Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.

bau bau - © 2008 Bau Bau care a luat-o razna | De citit despre Ioana