Navigare: ghiduri grafica | design web | demotivationale | jocuri | povesti | culinar | contact | home

Acest ghid este traducerea in limba romana a unui tutorial Inkscape publicat original in limba engleza.

Cum se fabrica: Crearea unor elemente pentru harti RPG cu Inkscape

Introducere

map elementsA trecut ceva vreme de la scrierea ultimului tutorial de grafica (chiar multa vreme, pentru ca "a scrie" != a "publica") si asta pentru un motiv foarte intemeiat: nu am fost in stare sa concep un tutorial potrivit cu restul site-ului cu tutoriale si nu am vrut sa stric traditia sau sa las impresii ori mesaje gresite. Asadar a fost o decizie grea de a scrie acest material care vine ca un fel de continuare la aventura de a crea un set de peste 50 de imagini clipart ce pot fi folosite in jocuri RPG, decizie luata pina la urma in mai mult pentru ca deja amprimit intrebari despre cum a fost realizat si ma astept sa mai primesc si altele.

Tutorial nu este chiar cea mai corecta denumire, s-ar putea numi mai degraba &cum se fabrica" ("'how it's made"), pasii de mai jos sint c, nu am pretentia ca asta e cea mai buna metoda sau o metoda buna ori simpla, este exact asta: o ilustrare a procesului pe care l-am folosit eu. Sint multe cai alternative, de exemplu conturul poate fi desenat cu unealta petnru caligrafie, simplificarea nodurilor se paote face automat, umplerea spatiilor libere cu paint bucket sau colorarea cu culori simple in loc de gradienti.

[jailhouse] Pe parcursul acestui proces va fi desnenata o cladire simpla, o puscarie (inchisoare), pornind de la contururi in alb si negru, adaugind un numar de detalii si terminind cu colorarea.

Cladirea: Cum se fabrica

Intrucit am folosit o versiune mai veche de Inkscape care nu are ghidaje (guidelines) inclinate, primul pas a fost de a desena un plan de perspectiva, care va ajuta cu pastrarea perspectivei intregii imagini:

rpg map element

Cu unealta pentru linii (Bezier) desenam linii drepte pentru a defini forma genrala a cladirii. Liniile sint fie paralele cu conturul planului de perspectiva fie verticale:

rpg map element

Selectam tot (Ctrl + A) si convertim liniile (strokes) in paths (Path > Stroke to Path):

rpg map element

Apropiem (zoom in), stergem nodurile care nu sitn necesare si ajustam grosimea si pozitia conturului pentru fiecare element. Facem contururile principale mai groase iar pe cele secundare mai subtiri:
rpg map element

Selectam toate obiectele si facem o operatie de uniune (Path > Union):

rpg map element

Apropiem (zoom in) si stergem nodurile nedorite de la imbinari:

rpg map element

Acum avem forma de baza a cladirii:

rpg map element

Folosind aceeasi unealta pentru linii desenam in continuare linii depte pentru a adauga detalii. Convertim liniile in paths si editam nodurile, exact ca in pasii de mai sus:

rpg map element

Si am mai imbogatit putin forma de baza:

rpg map element

Continuam sa aduagam detalii (linii drepte convertite in paths) pina cind sintem multumiti de rezultat:

rpg map element

Acesta cladire este o puscarie, parca zabrelele de la ferestre nu mi se par suficiente pentru a sugera asta, asa ca apropii din nou si am desenat un lacat pe usa (folosind aceleasi linii drepte):

rpg map element

Selectam tot, apropiem si stergem nodurile nedorite pentru a curata si simplifica desenul:

rpg map element

Conturul e gata, poate fi folosit "ca atare" intr-o harta in alb si negru sau putem merge mai departe si sa adaugam culori:

rpg map element

Blocam layerul continind conturul (i-am dat si numele Outline pentru identificare usoara), nu vrem sa ne incurce, si cream un layer nou (i-am spus "Colors") sub acesta, pe care vom desena in continuare:

rpg map element

Cu aceeasi unealta pentru linii desenam un poligon inchis sub conturul reprezentind o suprafata a caldirii:

rpg map element

Umplem poligonul cu un gradient de culoare, avind gija ca orientarea gradientului sa respecte sursa si directia luminii:

rpg map element

Repetam procesul pentru toate suprafetele:

rpg map element

Unele suprafete care sint opuse sursei de lumina sint mai intunecate. Duplicam poligoanle si le umplem cu un negru partial transparent:

rpg map element

Adaugam o umbra: un plogon negru sub restul imaginii:

rpg map element

Adaugam niste blur si micsoram opacitatea umbrei:

rpg map element

Cladirea e gata, o putem admira:

rpg map element

Un aspect alternativ se paote obtine stergind conturul (eu prefer totusi versiunea cu contur negru, crearea acesteia necesita ceva mai putina atentie la detalii):

rpg map element

Incheiere

Iata inca citeva cladiri create folosind aceleasi proces (toate fac parte din pachetul cu elemente pentru harti RPG):
map element map element map element map element map element map element map element map element map element map element

Creative Commons License
Aceasta lucrare este licentiata sub Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.

bau bau - © 2008 Bau Bau care a luat-o razna | De citit despre Ioana