Navigare: ghiduri grafica | design web | demotivationale | jocuri | povesti | culinar | contact | home

Retusare portrete cu GIMP

In acest tutorial vom explora citeva tehnici simple pentru imbunatatirea unei fotografii digitale folosind GIMP Printre altele citeva dintre functiile nou introduse in proaspatul GIMP 2.4, Healing Tool si filtrul Red Eye Removal, dar si clasicele curbe si neveluri de culoare, taiere, albirea dintilor, blur overlay si altele. Not all the steps shown here are necessary, depending on the particular picture you may choose to skip some of them.

Pornim de la imaginea banala din stinga si vom ajunge la cea stralucitoare din dreapta:

original final

Nu va sfiiti sa taiati partile inutile dintr-o fotografie, folositi unealta Crop si selectati portiunea din imagine care este semnificativa pentru privitor, in cazul de fata figura. Aici am activat ghidaje ale Crop Tool folosind regula treimilor (rule of thirds) pentru a ma ajuta la selectie:

crop crop crop
Nota: Regula treimilor este o recomandare folosita in compunerea imaginilor (pictura, fotografie) care spune ca prin imartirea unei imagini in treimi, atit pe verticala cit si pe orizontala, se creaza patru puncte de intersectie care pot fi utilizate pentru alinierea subiectului, creind astfel mai multa tensiune, energie si interes.

Daca subiectului i-au rezutat ochii rosii , folosim filtrul Red Eye Removal (Filters > Enhance > Red Eye Removal). Marim si ajustam cursorul dupa necesitati:

redeye
Nota: Cel mai bine ar fi sa nu fie nevoie de eliminarea ochlor rosii. Acest efect este cauzat de refeflectia luminii flash-ului camerei foto in interiorul ochiului deci ar fi de preferat ca atinci cind se poate sa nu se foloseasca flash-ul deloc,iar cind nu se paote macar treceti camera in modul "portret"e; care va folosi lumina flash-ului incercind sa minimizeze efectul de ochi rosii.

Imbunatatim domeniul dinamic al fotografiei folosind dialogul pentru nivele (Colors > Levels). Dacas titi sa folositi o asemenea unealta deplasati cursorul alb si pe cel negru din Input Levels pentru a acoperi valorile histogramei si cel din mijloc pentru a evidentia albul sau negrul. Daca nu sinteti familiarizati cu histograme puteti folsi butonul Auto care de multe ori duce la un rezultat acceptabil:

levels levels

Puteti imbunatati poza si mai mult ajustind curbele de culoare (Colors > Curves). Pentru i imagine naturala o curba in forma de "S" face minuni. Bineinteles, puteti face mult mai multe cu aceasta unealta, faceti partile intunecate mai mult sau mai putin intunecate si pe cele luminoase mai mult sau mai putin luminoase sau o puteti folosi pentru fiecare canal de culoare (rosu, verde sau albastru).

curves curves

In pasul urmator corectam imperfectiuni mai mari ale pielii(riduri, cosuri, alunite) cu Healing Tool. Functioneaza asemanator cu Clone Tool definind o zona sursa si una de destinatie, dar va face o medie a valorilor pentru un rezultat fin. Mariti si alegeti o dimensiune a pensulei dupa nevoi:

heal heal heal heal
Nota: Este util sa schimbati zona sursa (cu tasta Ctrl apasata) cit de des ne nevoie, pentru a avea sursa cit mai asemenator posibil cu destinatia.

Pentru a evdentia detaliile folosim filtrul Unsharp Mask (Filters > Enhance > Unsharp Mask). Folosim niste valori mici:

unsharp unsharp

Fata din fotografia de fata este putin cam rosie, asa ca am folosit dialogul Color Balance (Colors > Color Balance) pentru a reduce din red. Pentru ca opusul rosului este cyan, a iesit putin cam albastrui, asa ca am redus putin si din blue:

balance balance

Pentru a albi dintii sau a curata albul ochilor folosim Free Select Tool (lasoul) cu Feather edges (o valoare de 5 este suficenta) ca sa nu avem nevoie de margini foarte precise si selectam zona de albit (aici dintii), apoi desaturam (Colors > Hue-Saturation) putin:

teeth teeth teeth teeth teeth

In pasul urmator vom face pielea mai fina, dar aveti grija, este o unealta periculoasa, daca o abuzati poate distruge complet fotografia. Activam Quick Mask (Select > Toggle Quick Mask) si apoi cu culoarea de desenare negru si fundal alb stergem (cu Eraser) pentru a elimina masca rosie de deasupra pielii dar ocolind gura, parul, ochiii si sprincenele. Cind terminati dezactivati Quick Mask si veti acea pielea selectata. Folosim Selective Gaussian Blur (Filters > Blur > Selective Gaussian Blur) cu valori mici pentru a face pielea mai fina:

selgaus selgaus selgaus selgaus selgaus selgaus
Nota: Daca se folosesc valori mari pentru Selective Gaussian Blur puteti obtine un aspect artificial, de "plastic". Daca aveti o fotografie cu foarte mult zgomot, incercati Selective Gaussian Blur pentru intreaga poza, dar aveti grija sa nu distrugeti detaliile si sa obtineti un efect de "plastic" si mai rau.

Un ultim pas optional: adaugam putina stralucire. Duplicam layerul (Layer > Duplicate Layer) si aplicam duplicatului niste Gaussian Blur (Filters > Blur > Gaussian Blur). Tot pentru layerul duplicat ajustam curba de culoare (Colors > Curves) pentru a face imaginea foarte luminoasa apoi setam modul layerului (Layer Mode) in Soft Light (puteti experimenta si cu celelalte moduri, pentru rezultate diverse). Daca v se pare ca efectul e prea puternic, reduceti putin opacitatea layerului de deasupra:

glow glow glow glow glow glow

Amintiti-va cu ce am pornit si admirati unde am ajuns, diferenta este uimitoare:

original final

Nu este deloc greu sa imbunatatesti o fotografie si ar trebui sa faceti asta cu toate fotografiile la care tineti, citiva mici pasi pot face diferenta iar GIMP va pune la dispozitie toate uneltele care va trebuie petru asta. Aveti grija numai sa nu abuzati de ele si sa obtineti ceva mai rau decit la inceput.

O parte dintre pasi sint ilustrati si cu tutoriale video (screencast).

Actualizare: Acest tutorial GIMP este o preluare din limba engleza de la Nicu's How-to.

Creative Commons License
Aceasta lucrare este licentiata sub Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.

bau bau - © 2007 Bau Bau care a luat-o razna | De citit despre Ioana