Navigare: ghiduri grafica | design web | jocuri | povesti | culinar | contact | home

Fotografie steampunk cu GIMP

Introducere

In primul rind trebuie aduse multumiri lui Kevin care a furnizat fotografia de fata cu o locomotiva cu aburi, un subiect portivit pentru un tutorial GIMP despre cum se poate face ca o fotografie sa arate "steampunk", adica invechita, ca si cum ar fi fost facuta in secolul XIX.

Cei deja familiarizati cu tutorialele de grafica probabil deja cunosc stilul folosit pentru incepatori, aratind unele tehnici pe cit se poate de simple (si numai filtre preinstalate), urmate de indicatii pentru utilizatori avansati, totul lasat deschis cu pasi optionali si cai alternative, asa ca si de data asta vom incerca acelasi lucru.

Pentru incepatori

Dupa cum spuneam, cel mai potrivit subiect pentru o fotografie steampunk este o locomotiva cu aburi, asa ca facem rost de o asemenea fotografie si o deschidem in GIMP, dupa care ii aplicam toate operatiile de baza (crop pentru a elimina amanuntele nedorite si a focaliza pe subiect, ajustarea culorilor, redimensionare pentru a micsora dimensiunea fisierului si sharpen pentru a compensa redimensionarea) pina obtinem ceva care arata decent:

[steam engine]

Apoi putem pur si simplu aplica filtrul Old Photo (Filters > Decor > Old Photo), in cazul de fata am micsorat putin dimensiunea bordurii (valoarea implicita era putin cam mare pentru fotografia folosita). Dupa ce veti citi pasii urmatori, decideti singuri daca vreti sau nu sa lasati Defocus activ (eu l-am lasat, pentru ca asa e implicit):

[steam engine] [steam engine]

Si instantaneu obtinem o imagine cu aspect invechit:

[steam engine]

O putem lasa ca atare, aratind veche (veche de 150 ani?). Dar ce am cautat a fost un aspect steampunk, nu doar vechime, ci o imagine dintr-o realitate alternativa, fara electronice, iar fotografia a fost facuta ieri dar folosind tehnologie steampunk. Asa ca am facut-o mai vie ajustind curbele de culoare:

[steam engine]
[steam engine]

Iar defocusarea de la aplciarea filtrului a fost o optiune buna pentru a o face sa arate invechita, dar acum putem experimenta in directie opusa, aplicind un sharpen puternic:

[steam engine]

Pentru un rezultat interesant:

[steam engine]

Sarind peste cal, se pot adauga si citeva pete de cafea (Filters > Decor > Coffee Stain) pe fotografie (accidente se mai intimpla cu pozele vechi). Petele sint desenate aleatoriu, asa ca putem incerca sa aplicam efectul de citeva ori pina iese ceva care sa ne placa:

[steam engine] [steam engine]

Iata rezultatul final, obtinut exclusiv cu filtre integrate:

[steam engine]

Dincolo de baze

Aplicarea automata a efectului sepia a fost usoara, dar controlind manual conversia putem obtine ceva (cred eu) mult mai bun, asa ca hai sa refacem manual acest pas, ca profesionistii.

Inapoi la fotografia initiala (color). O transformam in alb negru (o metoda rapida este desaturarea - Colors > Desaturate, dar puteti sa convetiti la grayscale si inapoi la RGB sau sa folositi metode sofisticate, dincolo de scopul acestui tutorial).

[steam engine] [steam engine]

Rezultatul asteptat, in alb-negru:

[steam engine]

Acum selectam un maro deschis ca si culoare de desenare (foreground), adaugam un nou strat (layer), pe care il umplem cu maro deschis. Optional putem redenumi acest layer "sepia" pentru a ne fi mai usor sa il identificam.

[steam engine] [steam engine]

Adaugam o masca de layer (Layer Mask) layerului maro si o lasam alba (opacitate totala):

[steam engine] [steam engine]

Acu mergem la layerul din fundal (cel cu fotografia), selectam totul, copiem in memorie, mergem la layerul sepia, selectam masca si lipim (paste) - atentie, in masca, nu il suprafata layerului. Ancoram selectia.

[steam engine] [steam engine]

Nu va speriati daca rezultatul arata ciudat:

[steam engine]

Pur si simplu schimbam modul de combinare al layerului din "Normal" in "Color":

[steam engine]

Si avem o aratoasa imagine in tonuri sepia (acum putem uni layerele):

[steam engine]

Daca vrem o bordura, o putem adauga cu filtrul Fuzzy Border (Filters > Decor > Fuzzy Border), aveti grija doar sa alegeti o culoare potrivita, ca de hirtie veche (folositi color picker si luati o mosra din imagine) si o dimensiune buna:

[steam engine] [steam engine]

Si veti obtine asa ceva:

[steam engine]

Puteti alege sa defocusati putin aplicind filtrul Gaussian Blur sau puteti merge in directia opusa cu sharpen:

[steam engine]
[steam engine]

Puteti experimenta si cu curbele de culoare (Color Curves):

[steam engine]

Arata ca din alt univers, nu-i asa? Puteti incerca acelasi lucru si folosind fotografii cu oameni:
[old people]

Actualizare: Acest tutorial GIMP este o preluare din limba engleza de la Nicu's How-to.

Creative Commons License
Aceasta lucrare este licentiata sub Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.

bau bau - © 2007 Bau Bau care a luat-o razna | De citit despre Ioana