Navigare: sectiune | design web | ghiduri grafica| demotivationale | jocuri | povesti | culinar | corespondenta | contact | home

Sa vorbim despre religie?

De curind a fost publicat pe blog-ul lui Nicu un articol care pune problema religiei si a efectelor daunatoare ale acesteia asupra societatii.
Asa cum ara de asteptat, dupa articol o multime de zeloti fundamantalisti au inundat comentariile articolului, incercind sa isi impuna vederile crestine, sa reduca autorul la tacere sau chair sa inchida blogul.

O concluzie care se poate trage de aici este ca un articol care exprima o opinie puternica pe teme religioase va genera efecte puternice si discutii. La fel se intimpla si cu articolele politice, dar la cele religioase efectul este mai amplu, zelotii din toata lumea vor sari sa combata pe cind disputele politice se pot adresa numai unui public local.

Ca urmare a acestui gen de reactii unii oameni pur si simplu se feresc sa scrie pe blog orice despre religie sau despre politica. Altii aleg intentionat sa o faca. Este alegerea fiecaruia. Sfatul meu este ca nu trebuie sa pornesti la asa deva decit daca te simti in stare sa rezisti asaltului.

Nota: exista informatii ca acutorul articolului ar fi incercat cumva sa transmita si un mesaj incapsulat in articol pentru un cititor anume care exceleaza in ipocrizie crestina.

Iata articolul in intregime (tradus in limba romana). Dupa articol sint listate in intregime si comentariile vizitatorilor ca si raspunsurile autorului articolului la acestea (de asemenea traduse in limba romana):

Religie si icoane ortodoxe in scolile din Romania

(articol publicat in 19 iunie 2007 in limba engleza)

Dupa caderea regimului comunist, societatea romaneasca a fost invadata de religie, printre alte lucruri scolile au fost umplute cu icoane si copii sint abligati sa urmeze cursuri de religie (care constau aproape exclusiv in Ortodoxie Crestina).

Venind in zilele noastre : un profesor protesteaza impotriva afisarii simbolurilor religioase in scoli, considerind acest obicei o forma de discriminare, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) este de acord si decide sa ceara scoaterea acestor simboluri din scoli, o asociatie civica depune contestatie, Curtea de Apel confirma decizia initiala a CNCD iar acum ministerul Educatiei si Cercetarii anunta ca va ataca decizia cu recurs la nalta Curte de Casatie si Justitie.

Din reactiile celor din jur vad o multime de crestini aparind prezenta religiei in scoli, exact ceea ce ma asteptam tinind cont de situatia demografica, asa cum e ilustrata in aceasta harta (de la Wikimedia Commons):
belief in god

Exact, Romania este si aici ultima din Europe.

Am propria mea teorie despre cum datele ilustrate in aceasta harta explica multe despre situatia curenta a tarii: prostia generalizata, lipsa de cultura, valorile morale gresite si asa mai departe - toate acestea la un loc sint cauza situatiei rele din economie, politica si societate.

Comentarii la articol:

Comentariile au fost traduse din engleza si anonimizate:

Vizitator01 spune:
Ce au in comun "valorile morale gresite" cu credinta in Dumnezeu?

Mi-a placut sa vad o rata asa de mare.

Deci spui ca toti credinciosii dint prosti...

Ai ceva mai bun de oferit?


Vizitator02 spune:
Ok, deci a fost o vreme cind religia era interzisa si toate erau minunate "in aparenta", si atunci din cauzaa caderii acestui sistem "perfect", religia a pus stapinire. Si toate problemele posibile din tara ta au legatura cu asta.
Imi pare rau dar nu pot sa cred.


Vizitator03 spune:
Nu este nici o legatura. Inainte de 1990 cind exprimarea credintei era interzisa, era Romania mai buna? Ca exemplu, Irlanda este colorata in albastru inchis pe harta aia si are unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din Europe.

Ce arata cu adevarat harta aia este ca atit catolicii si ortodocsii, impreuna cu musulmanii, inca au convingeri religioase puternice, in timp ce oamenii care traiesc in tari foste protestante nu (lucru valabil in Europa, nu si in SUA).


Autor spune:
Vizitator01: valori morale gresite, ei cred in povesti pentru copii in loc sa ccepte realitatea. Si ce gramade de ipocriti sint crestinii pe care ii cunosc...
Si da, intr-adevar, spun ca marea majoritate a credinciosilor sint prosti. Am ceva mai bun de oferit: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.

Vizitator02: nu, regimul comunist nu a fost nici pe departe perfect, de fapt a fost diabolic. Dar cel putin a pastrat separarea religiei de stat.

Vizitator03: dupa mine legatura este prostia oamenilor, dupa cum am mai spus.
Si exemplul tau cu Irlanda este interesant, a fost una dintre cele mai sarace tari din Europa, iar puternica crestere economica este o dezvoltare recenta: http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_Republic_of_Ireland


Autor spune:
Ah, am uitat sa adaug in raspunsul anterior: reactia asta a crestinilor la articolul meu este exact ceea ce ma asteptam.


Vizitator02 spune:
partea amuzanta e ca eu nici macar nu cred in dumnezeu.
Deci eu cred in separarea dintre stat si biserica, dar nu imi place cind oamenii urmind o ideologie sau o religie retind ca toti cei care gindesc diferit trebuie invinuiti pentru toate.
De exemplu se pare ca tu crezi ca e improbabil sau imposibil ca cineva care nu e de acord cu ceea ce spui sa fie ateu. Cred ca exagerezi, chiar mult.
P.S: scuze, engeza mea nu e foarte buna


Autor spune:
Sigur, exagerez un pic pentru a-mi face punctul de vedere mai limpede. Retorica...


Vizitator04 spune:
Autor, stim despre Romania fata de Europa, dar ai vazut de curind spalarea pe creier din Statele Unite in legatura cu cel mai idiotic fel de a crede in ceva numit Dumnezeu?

Uite un exemplu de spalare pe creier americana - laudarea lui Dumnezeu pentru a esti un "fericit" bublu amputat: la Google Video.

Fiinta omeneasca nu este inclinata sa tolereze alternativa. Fiinta omeneasca nu este, prin constructie, democratica. Fiintei omeneasti ii place tortura. Fiinta omeneasca esreatit de idiotica incit un singur cuvint (Dumnezeu) este raspunsul la intrebarile pe care nu este on stare nici sa si le imagineze (pentru ca badea Gheorghe nu are cu mult mai multe sinapse decit un cimpanzeu).

Dar inapoi la tara noastra. Daca nu din caza lipsei de educatie, de ce ei (eu dint de pe Marte) vor ca Tatucul Basescu sa le rezolve toate problemele? Un Stalin, Putin, Mao, Ceausescu este ceea ce vor ei? Democratia nu este facuta niciodata de o singura persoana!

Acum intreaba mareata inteligenta crestina de ce vrea o republica prezidentiala totala si apoi asteapta-te sa vezi un nou Putin, de data asta un Putin romanesc.


Vizitator02 spune:
Pe de alta parte, multumesc pentru munca pe care o faci.
Sint un utilizator de Fedora si chiar apreciez ce faci. Multumesc!


Autor spune:
Vizitator04, da, stiu despre spalarea pe creier religioasa la americani, dar cred ca cupul nostru este sa ne indreptam spre Europa, nu spre America...
Cred ca numarul mare de credinciosi este in parte din cauza ca ortodoxia romaneasca este o religie foarte relaxata: oamenii cred in Dumnezeu dar nu se duc la biserica, fura, se imbata si isi bat nevestele, iau mita si asa mai departe (intr-un cuvint: ipocrizie, dar asta e valabil petnru credinciosii din toata lumea).

Eu sint oarecum un sustinator al presedintelui Basescu, dar nu unul foarte puternic (de exemplu nu sint de acord cu politica lui externa) si nu vreau o republica prezinentiala totala, dar sint de acord cu ce spui despre oamenii prosti care vor o figura parinteasca - dictatorul binevoitor (Stefan cel Mare, Cuza, Antonescu etc) este parte din istoria si cultura noastra si astea sint influentate direct de ortodoxie.


Vizitator04 spune:
Ei bine, nu as spune ca bigotismul si ipocrizia sint specifice ortodoxiei.

Uita-te la citeva popoare catolice: francezilor le place sa aiba amante, spaniolilor le plac coridele, polonezilor vodka, etc.

Divortul a fost interzis in diverse tari catolice mult timp dupa al doilea razboi mondial: pina in 1970 in Italia, pina in 1977 in Brazilia, pina in 1997 in Irlanda (unde este dificil chiar si acum), etc.

Cit despre avorturi...

Asta este bigotism!

Inapoi la Romania, se poate mentiona ca desi SUA este o tara foarte religioasa, scolile publice sint cu adevarat laice (poate pentru a nu ofensa religiile care nu pot fi reprezentate). In Franta, care este o tara neutra, scolile publice sint absolut laice.

Romanii sint niste idioti (aminteste-ti, eu sint de pe Marte), dar grecii sint cam la fel (da, si eu pot avea icoane in scolile publice).


Autor spune:
Romanii si grecii au in comun o multime de lucruri in legatura cu cultura si religia, ceea ce imi suporta punctul de vedere in oarecare masura.


Vizitator04 spune:
Am un cadou pentru tine: o Biblie etichetata corect.


Autor spune:
multumesc de cadou!


Vizitator04 spune:
Inca unul: Stiinta contra credinta.


Autor spune:
Ah, ce mi-ar fi placut sa am eu primul ideea asta, sa fac eu diagrama si sa o public ca SVG, ca o reclama nerusinata pentru Inkscape...


Vizitator05 spune:
Te rog, foloseste metode stiintifice pentru a demonstra ca Dumnezeu nu exista.


Autor spune:
Vizitator05, asta ar fi asa de usor... incepind cu lipsa de fapte masurabile.
Dar nu mi-ai inteles punctul de vedere: am dreptul sa cred in orice vreau sa sa nu cred in nimic si nimanui nu trebuie sa ii fie permis sa ifi impuna convingerile asupra mea (cum este cazul cu icoanele si orele de religie din scoli).


Vizitator04 spune:
De ce trebuie sa demonstrez eu ca ceva nu exista? Este treaba oamenilor religiosi sa demonstreze ca "Dumnezeu" exista!

Inchipuie-ti ca eu spun: "exista camile roz pe o planeta la departare de 50.000 ani lumina de noi". Nu eu ar trebui sa demonstrez ca exista? Sauar trebui sa fondez o religie in jurul acestei afirmatii, sustinind ca nimeni nu poate demonstra ca nu exista camile roz?

Dar nu imi pasa de ce oamenii cred ca ar exista un Dumnezeu. Sint doar uimit cum sint ei multumiti cu Dumnezeul lor, chiar daca acesta NU EXPLICA NIMC, Oh, si universul asta minunat cum a fost creat? Trebuie sa fi fost o creatie inteligenta si un Creator!

OK, dar oh, cit de inteligent a fost Creatorul! (chiar daca inconsistent si nedrept). Cum s-ar fi putut intimpla asta?

Declararea unui Dumnezeu (stii, ca in #define Dumnezeu TRUE) nu-ti raspunde la nici o intrebare, doar ridica si mai multe intrebari!

Uneori ma intreb cum se poate ca multi dezvoltatori software care stiu cum functioneaza enunturile logice pot crede in Dumnezeu. (Poate de asta kernelul Linug are bug-uri :-))


Vizitator05 spune:
Lipsa faptelor masurabile nu demonstreaza nimic. Trebuia sa te fi nascut pe vremea lui Isus Cristos. Atunci ai fi vazut semne.

In legatura cu orele de religie, cum poti alege o religie daca nu ai invatat despre ea inainte? Dupa ce ai invatat poti avea cu adevarat libertate de alegere.


Autor spune:
Vizitator04 a scris:
> Uneori ma intreb cum se poate ca multi dezvoltatori software care stiu cum functioneaza
> enunturile logice pot crede in Dumnezeu.


Da, si eu ma intreb uneori asta... dar cred ca am gasit un raspuns suficient de bun: dezvoltatorii software sint si ei oameni, avem vieti incarcate si o multime de lucruri geeky de facut - sa reparam calculatoare, sa downloadam porn, sa crestem in clasa in cine stie ce RPG si uneori preferam sa cistigam timp lasind unele lucruri in cutia neagra.

Si nu supraevalua dezvoltatorii software, majoritatea sint aici pentru bani si e nevoie si loc pentru tot felul de programtori, de la genii pina la mina de lucru ieftina.


Autor spune:
Vizitator05 a scris:
> In legatura cu orele de religie, cum poti alege o religie daca nu ai invatat despre ea
> inainte? Dupa ce ai invatat poti avea cu adevarat libertate de alegere.


Asta e gresit pentru ca:
- la orele de religie copii invata numai un punct de vedere, cel al religiei "oficiale"
- copii au mintea curata si sint naivi, sint usor de indoctrinat, pentru ei e greu sa faca distinctie intre povesti (Mos Craciun, Isus Cristos) si realitate.

Dupa spalarea pe creier din scoala e deja prea tirziu.

Si mai gindeste-te si la asta: copilul invata la scoala despre religie, nu are incotro. Parintele nu e de acord cu invatatura, dar nu-i poate spune copilului ca profesorii gresesc pentru ca l-ar face sa isi piarda respectul pentru scoala.
De asemenea, daca parintele cere scolii ca copilul lui sa fie scutit de la orele de religie, copilul va fi tratat ca un paria de catre colegi.

PS: Am avut partea mea de invataturi religioase cu mult timp in urma de la bunica mea (pe vremea cind religia nu era permisa in scoli) si de citit al bibliei, din proprie intiativa.


Vizitator04 spune:
Oamenii ar trebui sa invete despre religie abia in liceu (clasele 9-12) si asta ar trebui sa fie in scop de educatie adevarata (== cunostinte obiective), ar trebui sa invete despre:
* toate denominatiile crestine majore (cel putin Catolicism; Ortodoxie; Protestantism ca Lutheranism, Calvinism si Anglicanism; si cu informatii de baza despre Baptism; Methodism; Evangelicalism; Unitarianism si Pentecostalism )
* Iudaism
* Islam (Sunni si Shia)
* Hinduism
* Buddhism
* Shintoism
* alte religii importante care sint folosite in tara respectiva

Astea ar trebui sa fie predate in mod obiectiv, asa cum se preda istoria si ar trebui predat numai dupa ce au cunostinte de logica si filozofie.


Vizitator06 spune:
Religia e o ciuma, o boala care trebuie sa dispara.


Vizitator05 spune:
Daca ai citit Biblia pe cont propriu, nu ar trebui sa o interpretezi de unul singur, sfatul meu este sa pui orice intrebare in forumul asta: forum.catholic.org

Dar nu compara Mos Craciun cu Isus Cristos. Multi crestini din vechime au murit de mina romanilor. Ei au stiut de ce au murit, nu pentru povesti pentru copii. Ei au stiut mai bine decit noi ce s-a intimplat in acele vremuri.


Autor spune:
Vizitator05 a scris:
> Daca ai citit Biblia pe cont propriu, nu ar trebui sa o interpretezi de unul singur,
> sfatul meu este sa pui orice intrebare in forumul asta: forum.catholic.org


Nu Vizitator05, acolo ar fi cel mai nepotrivit loc pentru a pune intrebar pentru ca sursa ar fi partinitoare.
Pentru a obtine raspunsuri trebuie fie sa intrebi o sursa imparitala (daca exista asa ceva), fie sa intrebi ambele parti si apoi sa iei singur o decizie informata.

Oh, inca o dovada a lipsei tale de impartialitate: de ce ar trebui sa intreb intr-un forum catolic? este mai bun decit unul ortodox (ramura locala a crestinismului) sau unul protestant?
Sau paote ar trebui sa intreb intr-un forum evreiesc sau unul musulman, ambele religii pretuiesc Vechiul Testament ca pe o carte sfinta...

>Dar nu compara Mos Craciun cu Isus Cristos.

De ce nu? Am aceleasi dovezi pentru existenta amindurora

>Multi crestini din vechime au murit de mina romanilor.

Si munti ne-crestini au murit de mina crestinilor in numele lui Isus si al religiei...

>Ei au stiut de ce au murit, nu pentru povesti pentru copii.
> Ei au stiut mai bine decit noi ce s-a intimplat in acele vremuri.


Asta e un lucru de care nu sint usor de convins...


Vizitator06 spune:
Actualizari:
http://science.slashdot.org/article.pl?sid=07/06/25/1937217
http://www.theregister.co.uk/2007/06/25/id_not_science/


Vizitator07 spune:
Wow, ce multa intoleranta fata de crestini. Nu pare cam ironic?


Vizitator08 spune:
Greselile tale de logica il fac pe Einstein sa para prost.

E mai dificil sa crezi in Dumnezeu decit sa nu crezi. Nu cel puternic este cel care poate trai fara Dumnezeu. Cel puternic este cel care paote merge cu El.

Nu-I lua numele in blasfemie.

Natura are ordine. Daca nu ar fi nimeni care sa o faca, ar mai fi ordine? De ce nu scrii tu un program care sa evolueze in ceva mai bun incontinuu. Asta ar trebui sa fie ceva simplu comparat cu evolutia care se petrece de la sine.


Vizitator08 spune:
Autor, eu am crescut intr-o familie cu frica lui Dumnezeu. Uneori m-am intebat.... daca nu exista Dumnezeu?

Si de fiecare data am gasit dovata da Dumnezeu exista cu adevarat. Iata cel mai recent exemplu:

Noi locuim la o ferma si ne luam apa de la ploaia de pe acoperis, Intr-o simbata dimneata am mers sa verific rezervorul de apa si am descoperit ca aproape s-a terminat. Era in mijlocul iernii si nu mai plouase de mult.

Am mers inapoi in casa, mi-aminchis ochii si am spus: "Doamne, daca asta e voia ta, da-ne noua ploaie". Curind dupa asta a inceput sa ploua.

Ai putea socoti asta ca noroc sau coincidenta, dar mi s-a intimplat de prea multe ori. Este cu adevarat un Dumnezeu si are grija de noi.

Daca nu crezi in Dumnezeu, atunci lasa-ne pe noi care credem in pace. Prin blogul tau insulti numele Dumnezeiului meu. Sterge acest blog acum.


Autor spune:
Vizitator08 a scris:
>Greselile tale de logica il fac pe Einstein sa para prost.

De ce? Pentru ca el a fost credincios? Cineva paote sa fie geniu intr-un domeniu dar nu si in altul.

> E mai dificil sa crezi in Dumnezeu decit sa nu crezi. Nu cel puternic este cel care poate
> trai fara Dumnezeu. Cel puternic este cel care paote merge cu El.


Eu argumentez tocmai opusul: credinta intr-o zeitate este calea usoara, iei niste raspunsuri de-a gata in loc sa iti folosestipropria minte.
Si in cele din urma, religia este modul nostru de a ne accepta propria mortalitate refuzind-o (cele mai multe religii promit viata vesnica).

>Nu-I lua numele in blasfemie.

De ce?

> Natura are ordine. Daca nu ar fi nimeni care sa o faca, ar mai fi ordine?

Tendinta naturala nu este sa mearga de la ordine la dezordine? (cresterea entropiei, viata, care e ordine, este urmata de moarte, care e dezordine)

> De ce nu scrii tu un program care sa evolueze in ceva mai bun incontinuu. Asta ar
> trebui sa fie ceva simplu comparat cu evolutia care se petrece de la sine.


Nu-i asta viitorul in software? Asa ne spun toate filmele si cartile SF...


Autor spune:
Vizitator08 a scris:
> Autor, eu am crescut intr-o familie cu frica lui Dumnezeu. Uneori m-am intebat....
> daca nu exista Dumnezeu?
>
> Si de fiecare data am gasit dovata da Dumnezeu exista cu adevarat. Iata cel mai recent
> exemplu:
> [...]
> Am mers inapoi in casa, mi-aminchis ochii si am spus: "Doamne, daca asta e voia ta, da-ne.
> noua ploaie". Curind dupa asta a inceput sa ploua
s

Pentru orice asemenea anecdota sint si mai multe alte anecdote care arata contrariul.

> Ai putea socoti asta ca noroc sau coincidenta, dar mi s-a intimplat de prea multe
> ori. Este cu adevarat un Dumnezeu si are grija de noi.


Adica esti un fel de sfint?
Asta e impotriva doctrinei religioase: ar trebui sa crezi fara se ceri o dovada, altfel nu esti un credincios adevarat (doctrina facuta intentionat, intrucit dovezi ale unei divinitati care nu exista nu pot fi date).

> Daca nu crezi in Dumnezeu, atunci lasa-ne pe noi care credem in pace.

Si cum nu te las eu sa crezi in ce zeitate vrei? Nu eu te-am obligat sa vii la mine pe blog, sa il citesti sau chiar sa postezi un raspuns.
Cum tu esti liber sa iti declari parerile religioase, la fel sint si eu, atita vreme cit nici unul din noi nu isi forteaza opiniile asupra celuilalt (si inapoi la ideea initiala a articolului de pe blog, icoane si ore de religie in scolile publice inseamna impunera cu forta a convingerilor religioase).

> Prin blogul tau insulti numele Dumnezeiului meu. Sterge acest blog acum.

Aici ai intrecut masura. Nu ai nici un drept sa-mi cer sa imi genzurez dreptul la libera exprimare.
Eu sint deschis si accept critici si opinii contrare de la cititorii mei si in aceeasi masura ma astept ca si ei sa fie deschisi.


Vizitator08 spune:
Ramii la ceea ce cunosti. Poti sa ne spui cum este sa fii ne-credincios si noi iti putem spune cum este sa fii credincios. Nu le spune oamenilor cu frica lui Dumnezeu care sint regulile religiei noastre.

Libertatea cuvintului nu inseamna ca te poti exprima intr-o maniera asa de ofensiva - trebuie intotdeauna sa iti limitezi actiunile.

Blogul tau este partinitor si isi bate joc de crestinism si multe alte religii. Este o blasfemie si jignire. Devine clar ca tu ai o imagine egoista asupra vietii si ca nu esti deschis la argumente. Ar trebui sa accepti criticile constructive si sa iei viata mai in serios.


Autor spune:
Vizitator08 a scris:
> Ramii la ceea ce cunosti.

Cred ca asta este ceea ce fac.

> Poti sa ne spui cum este sa fii ne-credincios si noi iti putem spune cum este sa
> fii credincios.


Multumesc pentru oferta, dar sint inconjurat de oameni religiosi, asa ca am pe cine sa intreb daca simt nevoia.

> Nu le spune oamenilor cu frica lui Dumnezeu care sint regulile religiei noastre.

Uite care-i treaba, orele de religie in scoli sint ceva pe care unii oameni obliga pe altii sa faca,eu debitind despre ce vreau pe blogul meu personal nu inseamna fortarea ta sa citesti sau sa iti schimbi convingerile.
Tu esti cel care incearca sa imi spuna mie ce sa gindesc si ce sa scriu pe blog.

> Libertatea cuvintului nu inseamna ca te poti exprima intr-o maniera asa de ofensiva
> - trebuie intotdeauna sa iti limitezi actiunile.


Natural, definitia "ofensivului" este subiectiva, fiecare dintre noi va intelege dupa propia sa masura, dar vorbele mele nu sint indreptate catre tine si nici nu cred ca sint ofensive.
Daca tu crezi ca eu promovez ura, esti liber sa ma reclami la ce autoritati crezi de cuvinta, chiar si la serviciu de blog pe careil folosesc, sint increzator ca nu am facut nimic rau.

> Blogul tau este partinitor si isi bate joc de crestinism si multe alte religii.

Definitia unui blog personal este da fie partinitor si sa reflecte vederile autorului sau adespre lume.

Si cum ecu intoleranta ta de a nu permite nici o opinie negativa asupra religiei tale?

Daca as fi asa partinitor dupa cum spui, as putea inchide comentariile de pe blog sau sa le sterg pe cele care nu imi plac (am sentimentul ca tu asa ai face pe blogul tau).

> Este o blasfemie si jignire.

Cum am spus mai devreme, este relativ ce inseamna ofensiv si blasfemie. Eu as putea gasi ofensiva presiunea religioasa.

> Devine clar ca tu ai o imagine egoista asupra vietii si ca nu esti deschis la argumente.

Si tu esti deschis la rgumente? Cu toata sinceritatea, exista un argument care te-ar putea face sa tii schimbi religia?

> Ar trebui sa accepti criticile constructive si sa iei viata mai in serios.

Ei bine, daca tu ai dreptate eu imi voi petrece toata viata de dupamoarte in iad, platind pentru toate blasfemiile mele. De ce nu ma lasi sa suport consecintele actiunilor mele?
Si daca un adevarat crestin citeste blogul mei, e ca si cum Satana i-ar incerca credinta, el va rezista tentatiei si va merge in rai. Altfel nu avea credinta adevarata si nu merita izbavirea...

Oh, poti foarte bine sa iti deschizi propirul blog si sa iti tii predicile acolo. Promit ca nu voi veni sa te combat.


Vizitator08 spune:
Sint de acord ca nimeni nu trebuie sa impuna cu forta religia lui asupra altuia. Deci sintem de acord aici. Eu totusi cred ca scolile cu o chemare religioasa trebuie sa fie lasate sa isi practice religia, dar ca oamenii nu trebuie obligati sa invete acolo.

Cred ca nu entitatile religioase sint de obicei cele care impun religia cu forta. Poate sa fie o initiativa din motive politice sau cine stie ce altele...?

Hai sa o lasam asa deocamdata ;-)


Autor spune:
Vizitator08 a scris:
> Sint de acord ca nimeni nu trebuie sa impuna cu forta religia lui asupra altuia. Deci
> sintem de acord aici. Eu totusi cred ca scolile cu o chemare religioasa trebuie sa fie
> lasate sa isi practice religia, dar ca oamenii nu trebuie obligati sa invete acolo.


Ai citit articolul meu initial? Ma plingeam despre scolile publice, care sint finantate din banii mei...

> Cred ca nu entitatile religioase sint de obicei cele care impun religia cu
> forta. Poate sa fie o initiativa din motive politice sau cine stie ce altele...?


Dupa cum se vede din graficul pe care l-am pus in articol, asta e o tara cu o majoritate crestina uriasa, deci bineinteles ca politicientii ar face orice sa iti multumeasca alegatorii.

De asemnea a fost (si inca este) o moda in epoca post-comunista: arata cit de religios esti ca sa arati cit de anti-comunist esti.


Vizitator09 spune:
Vizitator08: "Sterge acest blog acum."

Cere-i lui Dumnezeu sa faca asta.


Autor spune:
Ha-ha Vizitator09, asta e buna, ca vechiul paradox al omnipotentei "Poate Dumnezeu sa creeze o poatra atit de grea incit nici el insusi sa nu o poata ridica?"


Vizitator04 spune:
Uite aici un articol despre "De ce sint geeks-i atei?": http://m4th.com/Articles/Why-are-geeks-often-atheists.php

Comentarii aici: http://blogs.ittoolbox.com/emergingtech/edge/archives/why-are-geeks-often-atheist-15510


Autor spune:
Interesant articol, poate sa creeze (si chiar a facut-o) o multime de discutii in comentarii.

Dar cred ca imi place mai degraba discutia de pe pagina "oficiala". (dar ambele sint LUNGI, multa pasiune...)


Vizitator10 spune:
"Am mers inapoi in casa, mi-aminchis ochii si am spus: 'Doamne, daca asta e voia ta, da-ne noua ploaie'. Curind dupa asta a inceput sa ploua."

"Ai putea socoti asta ca noroc sau coincidenta, dar mi s-a intimplat de prea multe ori. Este cu adevarat un Dumnezeu si are grija de noi."


Evreii care au intrat in camerele de gazare rugindu-se pentru vietile lor nu te-ar face sa te indoiesti.

Bebelusii care au fost omoriti in conflictele tribale din Somalia si Darfour te-ar face sa te indoiesti.

In fata zecilor de milioane de oameni care au murit in miinile raului in timp ce se rugau lui Dumnezeu sa ii salveze, cum poate fi considerata inconvenienta ta creata de o lipsa de apa ca o dovada a unui Dumnezeu caruia ii pasa?

Nu spun ca Dumnezeu nu exista sau ca nu ii pasa. Spun doar ca dovezile pe care le prezinti nu sint plauzibile.

"Daca nu crezi in Dumnezeu, atunci lasa-ne pe noi care credem in pace."

Cel mai mare dar al lui Dumnezeu catre omenire este... liberul arbitru. Daca nu vrei sa iti vezi convingerile puse sub indoiala, ai libertatea de a nu citi blogul lui Author.

"Sterge acest blog acum."

Fiind, dupa cum se pare, singurul Amrican din aceasta discutie, dati-mi voie sa spun ceva foarte american drept raspuns: "Fuck you and the horse you rode in on."

Sau mai bine ceva foarte Francez si sa il citez pe Voltaire: "Pot sa nu fiu de acord cu ceea ce spui, dar iti voi apara pina la moarte dreptul de a o spune."

Asa cum tu ai dreptul de a-ti apara Dumnezeul, asa si Author are dreptul sa Il atace. Si daca Dumnezeu poate face sa ploua, cred ca El este perfect capabil sa Se paere in aceasta discutie. Nu are nevoie de un idiot reactionar ca tine care sa incercee sa-i reduca la tacere pe toti care au probleme cu religia.

Si nu uita ca Autor nu a inceput prin a-l critica pe Dumnezeu. El a inceput prin a critica religia, religia sponsorizata de stat si oamenii care suporta religia sponsorizata de stat. Si ca membru al societatii in care traieste, el are toate drepturile de a critica toate aceste lucruri cu care nu este de acord.

Asata-i democratia. Bun venit in secolul 21.


Daca in viitor se vor mai inregistra noi comentarii, vor fi sia cestea adaugata, pentru o imagine cit mai completa.

bau bau - © 2007 Bau Bau care a luat-o razna | De citit despre Ioana